Тази сутрин при нас достигна писмото на Кристиян Григоров – едно незрящо момче, с голямо сърце и още по-големи мечти, който има нужда от социален асистент, за да живее и се чувства пълноценен.  Позволяваме си да го публикуваме и се надяваме Крис по-скоро да намери своя човек, който да му помага в ежедневието.

 

“Уважаеми дами и господа,

Казвам се Кристиян, на 25 години съм и съм от град Етрополе. По рождение съм напълно незрящ и имам заболяване на костите, което ги прави меки и чупливи. Поради много счупвания на краката си, се движа с инвалидна количка и с помощта на асистент, който ме превозва от и до различни места, помага ми в много от моите дейности и е много необходим като мой помощник във всичко.

Занимавам се с музика, радио журналистика, писателска и преподавателска дейност. Вярвам, че е изключително важно активното и пълноценно социално включване и усилията да се преодоляват стереотипните нагласи и да се доказва, че хората като мен могат да са равноправна част от обществото, да са полезни на другите и да имат място на пазара на труда и в обществения живот като активни граждани.

Най-голямата трудност, с която се сблъсквам, за да изпълня това свое желание, е намирането на подходящ асистент, който да ме подпомага, докато живея, уча и работя в София. Моите родители живеят в град Етрополе, където работят и те нямат възможност да ме придружават в София. В момента работя на две места в столицата и ми е много трудно да ги посещавам редовно, като за това разчитам на приятели, които не могат винаги да се отзоват, тъй като работят друго. Едното ми работно място е в радио, другото е в издателство за аудио книги. И двете са моя сбъдната мечта, заради която преди шест години се записах да уча „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, учих я с радост и завърших с отличен успех и предложения за работа в учебното заведение. И двете дейности, макар да позволяват работа от дома, изискват присъствени дни. Работата ми в радиото е по национална програма за заетост и наскоро, при проверка от Агенцията по заетостта, бях глобен заради отсъствие от работа. Проверки се правят и от Главна инспекция по труда и от дирекция „Социално подпомагане“ към Столична Община, във връзка с програмата „Асистент за независим живот“, по която получавам средства за асистентска помощ. Аз много обичам това, с което се занимавам, то е моя начин да съм самостоятелен, да живея в София и да преодолявам трудностите. В противен случай живота ми би бил затворен между четири стени, без работа, без развлечения, без реална възможност за директно общуване с различни хора. Има много хора с увреждания, които, поради недостатъчните средства за асистентска помощ, са обгрижвани от свои близки в дома и не желаят да променят статуквото. Аз искам да го променям и мога да доплащам асистентския труд с част от личните си доходи. Докато учех и все още търсех работа, смених трима асистенти, но тогава не можех да им доплащам труда и те ме напускаха, за да намерят по-добре платена работа и да посрещнат своите финансови затруднения. Вярвам, че ако намеря точния човек, той ще ми помогне да увелича приходите си, което ще позволи и неговия труд да бъде заслужено възнаграден. Знаете, че градската среда все още е низ от предизвикателства и активния живот означава ежедневно справяне с тях. Вярвам, че моето присъствие на повече места е необходимо, за да се осъзнава непрекъснато нуждата от подобряване на градската среда, повишаване доверието в хората с увреждания на трудовия пазар и развиването на подкрепящи политики за асистентска подкрепа.

ОБЯВА

Млад мъж в инвалидна количка търси асистент.

Кандидатът трябва да е в трудоспособна възраст, да живее на територията на град София, да е комуникативен и отговорен.

Основни задължения са: Придружаване от и до работното място, пазаруване за дома и офиса, попълване и разнос на документи.

Кандидатът е освободен от хигиенно-санитарни и медицински задължения.

Предлагат се: Едноседмично обучение, граждански договор, плаващо работно време „общо 25 часа седмично“, осигурен транспорт от и до работното място, брутно месечно възнаграждение от 650 лв., гарантирана почивка в празнични дни или при неблагоприятни условия.

Не се изисква предварителен опит.

С предимство се ползват кандидати с елементарна компютърна грамотност и с досегашна работа в социалната сфера, както и безработни лица и такива с непостоянна заетост.

Лице за контакт: Кристиян Григоров

Тел. 0894742254

e-mail: k.grigoroffbooking@gmail.com

С уважение:

Кристиян Григоров”