Процентът на засегнатите от дислексия в световното население варира от 3 и стига до 20 на сто, предвид съпътстващи нарушения от детска възраст като разстройствата с нарушение на вниманието. Към тях е прибавена и придобитата дислексия при възрастните, в следствия на травми; особеностите на националните азбуки; символиката на числата.
Чистият (от 3 до 7 на сто) и смесеният обхват – до 20 на сто съвпадат с европейски и северноамерикански източници, сред които водещата роля е на Националните институти по здравеопазване на САЩ. Това е федералната им агенция, отговорна за научните изследвания в областта на биомедицината и здравето, ползвани от целия академичен свят.
 
Без да отговори на всички загадки, свързани с невроанатомията на мозъка, тук медицината доказа, че

“дислексията не е дефицит на интелекта.”

Нарушението изисква креативен подход при ученето. Така се проявяват преимуществата, въпреки техническите „пропадания” на страдащите.
За почти всеки изследовател в областта, те са носители на „синдрома на гениите”. Имат уникален прочит за свързаността на явленията (във визия, звук и светлина). Историческият списък е твърде дълъг.

“Тук са имената на Галилео Галилей, Леонардо да Винчи, Александър Бел, Майкъл Фарадей, Томас Едисън, Пиер Кюри, Алберт Айнщайн и т.н. Сред тях е д-р Хелън Брук (1898-1986), тя първа в света се бори с „посиняването” на бебетата и основа детската кардиология.”

 
Хора с талант и дарби, смята съвременният учен Матю Шнепс, директор на Харвардската лаборатория по визуално обучение, и бие тревога, че те продължават да бъдат отхвърляни от мечтаните колежи заради слаб успех в традиционните тестове.
 
Той обобщава световния опит и твърди, че нарушението се компенсира чрез „всестранното възприемане”, – докато хората без трудности в четенето „следят” дървета и растителност, дислексиците „виждат веднага гората”. Фондация „Бъдеще за таланти” събра тези данни, за да събуди обществения интерес по инициативата си в „България дарява” # ring [the Bell] . ​
 
Искаме да бъдем част от промяната! Искаме да бъдем част от изграждането на достъпна изпитна среда, искаме да имаме тези таланти.
 
​Призоваваме логопеди, родители, сдружения и дарители да ни подкрепят. https://bulgariadariava.bg/cause/fondatsia-badeshte-za-talanti/
 
Автор: Фондация “Бъдеще за таланти”